Eurozóna - Inflácia sa v septembri pravdepodobne výrazne spomalila

Eurozóna - Inflácia sa … 29. september 2023 12:22   Makroekonomika   kurzy.cz

Eurozóna - Inflácia sa v septembri pravdepodobne výrazne spomalila na 4,3 %, čo je najnižšia hodnota od októbra 2021

Index spotrebiteľských cien v eurozóne v septembri klesol na 4,3 % r/r, čo je najnižšia hodnota od októbra 2021. Medzimesačne sa index zvýšil o 0,3 %. Medziročná inflácia pritom v auguste ešte dosiahla 5,2 %, pričom medzimesačne sa zvýšila o 0,5 %.

Jadrová inflácia bez vplyvu volatilných cien potravín, energií a alkoholu a tabaku spomalí svoj rast z augustových 5,3 % na 4,5 %. Na medzimesačnej báze sa jadrová zložka zvýšila o 0,2 %

V prípade cien potravín, alkoholu a tabaku štatistici odhadujú septembrový rast na úrovni 8,8 %, čo predstavuje nárast z augustových 9,7 %. Ceny služieb by mali vzrásť o 4,7 % oproti augustovým 5,5 %), ceny priemyselných tovarov by mali spomaliť tempo rastu na 4,2 % oproti augustovým 4,7 % a ceny energií by mali klesnúť o 4,7 % oproti augustovému poklesu o 3,3 %.

Z jednotlivých krajín eurozóny sa v septembri očakáva najvyššia inflácia na Slovensku (+8,1 %), v Chorvátsku (+7,2 %) a v Slovinsku (+7,1 %).
Inflácia v pobaltských krajinách, ktoré mali pred rokom najvyššiu infláciu nad 20 %, sa teraz pohybuje do 4 %.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist