Komoditný výhľad: Zlaté časy pre zlato

Komoditný výhľad: Zlaté časy … 10. október 2019 11:48   Komodity   SaxoBank

Septembrový útok na najväčšiu ropnú rafinériu sveta ukázal, ako zraniteľné sú globálne dodávky ropy.

Navyše by globálna fiškálna panika, ktorú sme si zvlášť všímali v našich posledných štvrťročných výhľadoch, v nasledujúcich mesiacoch mohla byť doplnená o slabší dolár.

Napriek rizikám recesie poskytne kombinácia týchto dvoch faktorov podporu najmä drahým kovom a kľúčovým americkým poľnohospodárskym komoditám.

Energetický sektor zatiaľ stále trápi pomalý rast dopytu. Rastúce napätie po útoku na rafinérie Aramco prinesie v nasledujúcich mesiacoch vyššie náklady spojené s geopolitickými rizikami. A tak zlato, ktoré po piatich rokoch konečne opustilo obchodovanie v rozmedzí a dosiahlo ciele 1 485 USD / unca, bude zrejme naďalej profitovať z priaznivej situácie. Kolaps globálnych výnosov z dlhopisov vyvolal oživenie v treťom štvrťroku - bez podpory dolára, ktorý posilnil o takmer 2% oproti košíku hlavných mien.

U zlata si zachovávame býčí pohľad na základe predpokladu, že dolár bude oslabovať a globálne výnosy z dlhopisov zostanú nízke.

Po období konsolidácie by sa zlato mohlo dostať do konca roka až k 1 550 USD / unca a začiatkom roku 2020 by mohlo ďalej rásť.

 

Hlavné dôvody pre náš býčí pohľad na zlato, striebro a platinu:

  • Americký FED bude pravdepodobne naďalej znižovať sadzby a súčasne začne ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľňovania.
  • Predpokladá sa, že nominálne a reálne výnosy dlhopisov zostanú nízke, niekde dokonca aj negatívne. To by znížilo náklady obetovaných príležitostí spájané s držaním nekuponových bezúročných aktív.
  • Pokračujúce nákupy centrálnych bánk sú zamerané na diverzifikáciu a v niektorých prípadoch na snahu o zníženie závislosti na americkom dolári (tzv. dedolarizácia).
  • Obchodná vojna medzi USA a Čínou a geopolitické obavy zo situácie na Blízkom Východe vedú k tomu, že je zlato opäť vnímané ako bezpečný prístav.
  • Ako už bolo povedané, doláru možno naozaj dochádzajú sily kvôli rastúcemu riziku, že Spojené štáty podniknú kroky na jeho oslabenie.

 

Rizík je stále dosť

Najväčším rizikom nášho scenára rastúcich cien drahých kovov je možnosť uzatvorenia veľké obchodné dohody medzi Spojenými štátmi a Čínou. Tá by znížila očakávania trhu o tom, ako ďaleko americké sadzby klesnú. Ak sa pozrieme však na súčasné údaje, globálny úverový impulz naďalej naznačuje, že ekonomické dno je ešte len pred nami, nie za nami.

Ďalšiu možnú hrozbu predstavuje prudké hromadenie dlhých pozícií prostredníctvom futures a ETF. Celkovo by však býčie vyhliadky na zlato mali byť schopné odolať korekcii až k 1 384 USD / unca, čo je úroveň signalizujúca prielom päťročného obchodovacieho rozmedzia.

Hoci ďalej existuje potenciál, že drahé kovy vedené zlatom naďalej porastú, možnosť ďalších skvelých výsledkov je teraz nižšia. Rastúce fiškálne výdavky do infraštruktúry a na boj s klimatickými zmenami by tieto vyhliadky mohli zmeniť v prospech priemyselných kovov, ku ktorým striebro a platina tiež patrí.

Ďalšia podpora pre priemyselné kovy potom všeobecne vychádza z vyhliadok na slabší dolár. To by znamenalo úľavu pre zadlžené ekonomiky rozvíjajúcich sa trhov: väčšina ich dlhov je v dolároch.

Autor: Ole Hansen zo Saxo Bank

Zdroj: SaxoBank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist