MNB opäť zníži jednodňovú sadzbu o 100 bázických bodov

MNB opäť zníži jednodňovú … 26. september 2023 10:25   Kurzy mien   ČSOB-Dealing

 

Maďarská centrálna banka (MNB) dnes opäť pôjde proti celosvetovému trendu zvyšovania úrokových sadzieb a opäť výrazne uvoľní menovú politiku. Očakáva sa, že jednodňová depozitná sadzba, ktorá bola v tomto cykle hlavným nástrojom menovej politiky, sa zníži zo 14 % na 13 %. Dnešný krok účinne vyrovná oficiálne úrokové sadzby na krátkom konci výnosovej krivky, ktoré určujú aj úroveň sadzieb na forintovom peňažnom trhu (Bubory).

Pôvodne sa pritom zdalo, že MNB bude chcieť časom znížiť význam jednodňovej sadzby pre maďarskú menovú politiku a že sa vráti k doteraz používanej základnej (trojmesačnej depozitnej) sadzbe. Najnovšie vyjadrenia viceguvernéra Viraga však naznačujú, že politika MNB sa bude naďalej opierať o (jednodňovú) úrokovú sadzbu, ktorú maďarská centrálna banka doteraz ani poriadne nezobrazovala (a jej časový rad tak prakticky nikde nie je k dispozícii). Trochu transparentnosti by v tomto prípade určite prospelo.

Inak, pokiaľ ide o krátkodobý výhľad politiky MNB, ktorý mal vyplynúť z dnešného zasadnutia, maďarská centrálna banka podľa nášho názoru zostane opatrná a na najbližšie zasadnutie určite nebude chcieť oznámiť ďalšie zníženie o 100 bázických bodov. Pre MNB môže byť znepokojujúce, že kľúčové centrálne banky svetovej ekonomiky na čele s Fedom sú stále v reštriktívnom režime a aj posledné obchodné seansy potvrdzujú, že forint je stále zraniteľnou menou (od minulotýždňového zasadnutia Fedu sa znehodnotil o takmer 2 %). MNB tak vo svojich dnešných komentároch zostane opatrná, zatiaľ čo my vzhľadom na pokračujúci rýchly pokles inflácie v Maďarsku (v decembri sa očakáva pokles na 7 %) vsádzame na zníženie sadzieb o 50 bázických bodov v októbri aj v novembri. (Relatívna) stabilita forintu však zostáva nevyhnutnou podmienkou pokračovania cyklu svižného znižovania sadzieb.

Zdroj: ČSOB-Dealing, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist