Pripravte sa na ešte vyššie úrokové sadzby

Pripravte sa na ešte … 14. december 2022 13:29   Makroekonomika   Roklen24

 

Kľúčové body

    • Fed aj ECB na svojom decembrovom zasadnutí zvýšia sadzby.
    • Obe centrálne banky naznačia ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb v budúcom roku.
    • Odhadnutie vrcholu sadzieb v priebehu cyklu bude pre trhy kľúčové.

Tento týždeň sa opäť zvýšia európske a americké úrokové sadzby. Európska centrálna banka a Fed ukončia rok, ktorý sa niesol v znamení jedného z najagresívnejších zvyšovaní sadzieb v histórii. Vrchol súčasného cyklu však ešte nebol dosiahnutý. Trhy bude najviac zaujímať, ako ďaleko by sa mohli sadzby zvýšiť počas nasledujúceho roka.

Inflácia v USA už pravdepodobne prekročila svoj vrchol. Na svojom stredajšom zasadnutí Fed upraví súčasné tempo zvyšovania sadzieb smerom nadol a zvýši sadzby o 50 bodov do pásma 4,25 % - 4,5 %. Napriek tejto úprave očakávame rétoriku zdôrazňujúcu potrebu ďalšieho zvyšovania sadzieb. Zatiaľ čo inflácia tovarov sa zmierňuje, inflačné tlaky v službách zostávajú silné. Spolu so stále veľmi napätou situáciou na trhu práce hrozí, že inflácia v službách sa zakorení a zostane tak na vysokej úrovni dlhšie obdobie, ako to naznačuje napríklad vývoj jadrového indexu výdavkov na osobnú spotrebu alebo novembrový výsledok indexu ISM v sektore služieb.

Samotné zvýšenie sadzieb v USA nebude pre trhy to hlavné. Očakávame, že najväčšia pozornosť sa bude venovať výhľadu úrokových sadzieb, t. j. tzv. bodovému grafu, ktorý odráža jednotlivé výhľady úrokových sadzieb členov menového výboru. Je isté, resp. potvrdil to aj samotný guvernér Fedu Powell, že septembrová prognóza sadzieb bude zvýšená. Otázkou je, o koľko. Trh vidí vrchol pod úrovňou 5 %, v rozmedzí 4,75 - 5 %. Čokoľvek nad touto hranicou, sprevádzané komentárom o možnom ďalšom zvyšovaní, znie vzhľadom na tento výhľad jastrabo. Ďalším aspektom, na ktorý sa zameriame, je výhľad sadzieb počas celého prognózovaného obdobia v porovnaní s odhadovanou neutrálnou sadzbou, ktorá zostáva na úrovni 2,5 %.

Popri tom budeme sledovať sprievodné komentáre k výhľadu rastu a očakávanému uvoľneniu stále napätej situácie na trhu práce. V komentároch menového výboru sa vo veľkej miere pripúšťala možnosť recesie v americkej ekonomike, ktorá by však mala byť skôr mierna. Podľa nášho názoru by guvernér Fedu mal prijať prístup, ktorý by zvrátil aspoň časť uvoľnenia podmienok financovania zaznamenaného v kontexte nižších trhových sadzieb pri dlhších splatnostiach, prísnejších spreadov a slabšieho dolára v posledných týždňoch. Je však otázne, nakoľko budú trhy túto snahu "počuť", najmä ak inflácia za november zverejnená v utorok potvrdí konsenzus trhu pracujúci s poklesom celkovej a jadrovej inflácie.

Európska centrálna banka zasadá dnes. Podľa nášho názoru bude rozhodovanie Rady guvernérov o niečo zložitejšie ako na druhej strane Atlantiku. Smer vývoja sadzieb je jasný, otázkou bude veľkosť úpravy. Očakávame, že skupina jastrabov podporujúcich ďalšie zvýšenie sadzieb o 75 bodov sa stretne so skupinou umiernených, ktorí budú hlasovať za 50 bodov. Možným ústupkom jastrabov smerom k úprave o pol percentuálneho bodu by mohlo byť čokoľvek, čo súvisí so zavedením kvantitatívneho sprísňovania, či už pokiaľ ide o jeho začiatok alebo tempo.

Situácia na európskom dlhopisovom trhu sa v posledných týždňoch mierne zlepšila. Hrozba rozdrobenia sa neprejavila, čo potvrdzujú aj údaje o reinvestíciách prostriedkov z pandemického programu nákupu aktív za október a november 2022. ECB by preto mohla bez väčších problémov začať proces znižovania bilancie od začiatku budúceho roka, prípadne už v priebehu prvého štvrťroka. Vzhľadom na formu očakávame postupné znižovanie reinvestovania prostriedkov pochádzajúcich z držby nástrojov nakúpených v rámci programu nákupu aktív (APP) s mesačným limitom od 10 do 30 mld. Reinvestície z pandemických nákupov PEPP zostanú nezmenené ako prvý nástroj, ktorý môže ECB použiť v prípade obnovenia hrozby fragmentácie trhu.

Podobne ako Fed, aj ECB bude začiatkom budúceho roka pokračovať vo zvyšovaní sadzieb, a to pravdepodobne napriek aktualizovanému výhľadu hospodárskeho poklesu, t. j. plytkej recesie. Očakávame, že vrchol cyklu bude dosiahnutý v budúcom roku v pásme 2,5 - 3 %. Aj v Európe očakávame vyššie sadzby po dlhšiu dobu. Kľúčové je, že pre americké aj európske menové orgány naďalej pretrváva prostredie relatívne dobre ukotvených dlhodobých inflačných očakávaní. To je výhoda, najmä vzhľadom na potenciálnu hrozbu sekundárnych inflačných účinkov na trhu práce.

 

 

 

Zdroj: Roklen24, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist