Ropa dosahuje nové rekordy - Zhrnutie dňa

Ropa dosahuje nové rekordy … 27. september 2023 21:16   Komodity   XTB Online Trading

Výrazné obavy o zásoby ropy v USA spôsobujú prudký nárast cien ropy. Brent aj WTI dnes získavajú viac ako 3 % v dôsledku ďalších škrtov OPEC+ a rizika spojeného s príliš nízkymi zásobami v americkom ropnom uzle v Cushingu.

Vysoké ceny ropy môžu naznačovať, že sa rýchlo vráti inflácia, čo by mohlo znamenať ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb v USA a iných častiach sveta, čo by mohlo viesť k "riadenej recesii".

 Americký dolár je veľmi silný. EURUSD klesol na úroveň 1,0500. USDPLN rastie na úroveň 4,40. Výnosy amerických dlhopisov rastú na takmer 4,60 %.

Kashkari z minneapoliského Fedu vyjadril neistotu, či centrálna banka prestala zvyšovať sadzby, pričom poukázal na pretrvávajúcu silnú hospodársku klímu.

Kashkari tiež naznačil možnosť viac ako jedného zvýšenia sadzieb.

Z mien krajín G10 profitovali zo silnej výkonnosti ropy len NOK a CAD.

Zlato v dôsledku silného dolára stráca na hodnote a kleslo o 1,2 %, čím sa dostalo pod úroveň 1880 USD za uncu.

Napriek počiatočným ziskom európskych a amerických indexov sa nálada výrazne zhoršila. DAX končí o 0,25 % nižšie, zatiaľ čo americké indexy pokračujú v predchádzajúcom výpredaji a sú dokonca o 0,5 % nižšie. 

Agentúra Fitch očakáva spomalenie spotrebiteľskej aktivity, čo potvrdzuje aj agentúra Moody's. Vzhľadom na problémy americkej vlády so zamestnanosťou a rastúce úroky z obrovského amerického dlhu nemožno vylúčiť prípadné zníženie ratingu zo strany agentúry Moody's.    Kryptomeny zostávajú relatívne stabilné. Výraznejšie zisky v prvej časti dňa boli po otvorení obchodovania na Wall Street vymazané. Bitcoin mierne klesol, zatiaľ čo Ethereum vzrástlo o 0,20 %.

Počas dnešného svedectva predsedu Komisie pre cenné papiere a burzy Garyho Genslera pred Kongresom Gensler pripustil, že Bitcoin nie je cenný papier, ale zároveň odmietol potvrdiť, že ide o komoditu.

Zdroj: XTB Online Trading, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist