Rubeľ prudko oslabuje

Rubeľ prudko oslabuje 7. júl 2023 09:14   Kurzy mien   Trinity Bank

Rubeľ prudko oslabuje, keďže trhy teraz pripisujú väčšiu pravdepodobnosť pádu Putinovho režimu. Dôvodom sú správy o návrate pučistu Prigožina do Ruska

Ruská mena prudko oslabuje nad úroveň 93 rubľov za dolár. Naposledy bola takto slabá vlani v marci, bezprostredne po invázii na Ukrajinu a prvých súvisiacich sankciách. 

Teraz je bezprostrednou príčinou správa, že vodca Vagnerovej žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin sa má vrátiť do Ruska. Doteraz sa predpokladalo, že Prigožin zostáva v Bielorusku, kde bol v exile po pokuse o akýsi prevrat koncom júna. V rámci neho sa chcel zbaviť najvyšších predstaviteľov ruského vojenského velenia alebo ich inak prinútiť k odchodu. 

Zahraniční obchodníci interpretujú chýry o Prigožinovom návrate do vlasti ako možný znak slabnúcej moci ruského prezidenta Vladimira Putina. Takýto vývoj by však zvýšil pravdepodobnosť zásadnejších otrasov v ruskej politike a následne aj v ekonomike. Putinov pád by mohol uvrhnúť celé Rusko do neistoty a chaosu, podobne ako sa to stalo v čase rozpadu Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov.
 
Samotný Kremeľ vyhlásil, že by uprednostnil výmenný kurz v rozmedzí 80 až 90 rubľov za dolár. Ruská mena však včera toto rozpätie opustila a dnes naďalej citeľne oslabuje. Od neúspešného Prigožinovho puču pred dvoma týždňami už stratila 10 % a v tomto roku dokonca približne 25 %. Spolu s argentínskym pesom a tureckou lírou je rubeľ v tomto roku celosvetovo najhoršou menou.   

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavný ekonom, Trinity Bank

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist