Ruskú ekonomiku zachvátila po Prigožinovom pokuse o prevrat neistota a rubeľ dnes oslabil na takmer 15-mesačné minimum.

Ruskú ekonomiku zachvátila po … 26. jún 2023 16:59   Kurzy mien   Trinity Bank

Trhy sa domnievajú, že Putina víkendové udalosti oslabili.

Víkendový pokus o štátny prevrat v Rusku sa dnes odohráva na trhoch. Ruská mena pred poludním stredoeurópskeho času oslabila na viac ako 85 rubľov za dolár. Naposledy uzavrela obchodovanie nad úrovňou 85 rubľov za dolár 1. apríla minulého roka.

To však bolo ešte relatívne krátko po ruskej invázii na Ukrajinu a prvých západných sankciách voči Rusku. Rubeľ sa zotavil z masívneho prepadu v marci minulého roka, aj keď s pomocou mimoriadnych podporných opatrení ruskej centrálnej banky a ruskej vlády.

Od júna minulého roka však rubeľ v trendovom vyjadrení neustále stráca, a to viac ako 60 %. Koncom júna minulého roka sa jeden dolár predával za menej ako 52 rubľov. Dnes už stál viac ako 85 rubľov. Analytici banky UniCredit predpokladajú, že ruskú menu čaká ďalší pokles, a to až na úroveň 90 rubľov za dolár.

Ruské banky však počas víkendu uvádzali kurzy aj nad úrovňou 100 rubľov za dolár. Podnietil ich k tomu postup žoldnierskej skupiny Vagner Jevgenija Prigožina a obavy z ekonomických dôsledkov jej možného útoku na Moskvu. Útok, ktorý by hraničil s prevratom, však Prigožin odvolal, čo spôsobilo, že ruské banky dnes odpísali kurzy späť pod 100 rubľov za dolár.

Zvýšená neistota ohľadom budúcnosti však pretrváva. Ruské a medzinárodné trhy sa domnievajú, že pokus o prevrat oslabil pozíciu ruského prezidenta Vladimira Putina, čo by mohlo viesť k ďalším politickým a hospodárskym otrasom v Rusku.

 

Lukáš Kovanda, PhD.

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist