Slovensko znížilo výhľad rastu ekonomiky, aj kvôli dopadom tretej vlny koronavírusu

Slovensko znížilo výhľad rastu … 22. september 2021 19:21   Makroekonomika   Patria Finance

Ministerstvo financií znížilo výhľad rastu domácej ekonomiky na tento aj budúci rok, oživenie hospodárstva podľa neho pribrzdí tretia vlna epidémie choroby covid-19. Vývoz z krajiny zase poznamená nedostatok súčiastok a Slovensko bude čeliť vyššej inflácii. Vyplýva to z najnovšej prognózy, ktorú dnes úrad zverejnil.

V najnovšom odhade analytici ministerstva počítajú s tohtoročným rastom hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny o 3,7 percenta, kým v júnovej prognóze očakávali, že ekonomika pridá 4,6 percenta. Pre budúci rok potom znížili výhľad rastu HDP na 4,2 z doterajších piatich percent.

"Tretia vlna pandémie pribrzdí oživenie slovenského hospodárstva. Spotreba domácností v závere roka klesne a zotavenie trhu práce sa odsunie. Vplyv pandémie na ekonomiku a zamestnanosť však bude miernejší ako v závere roka 2020," uviedli analytici ministerstva.

Vlani slovenská ekonomika kvôli dopadom Koronavirové nákazy klesla o 4,8 percenta. Išlo o prvý pokles slovenského hospodárstva od globálnej finančnej krízy z roku 2009.

Podľa ministerstva financií tretia vlna Koronavirové nákazy v krajine síce výraznejšie nezvýši počty ľudí bez práce, zamestnaných osôb na päťmiliónovom slovenských ale podľa odhadu bude v priemere o 66.000 menej ako v roku 2019.

Mierne lepší hospodársky vývoj oproti doterajšiemu odhadu slovenských ministerstvo financií predpokladá v roku 2023, a to v súvislosti s čerpaním peňazí z európskych fondov z končiaceho sedemročného rozpočtového obdobia.

Ekonómovia ministerstva očakávajú zosilnenie inflačných tlakov v druhom tohtoročnom polroku. Spotrebiteľské ceny by tento rok mali stúpnuť o 2,5 percenta a v budúcom roku až o 4,2 percenta, a to aj kvôli očakávanému zvýšeniu regulovaných cien energií.

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist