V EÚ teraz padá jeden podnik za druhým. Belgický premiér varuje, že Európu čaká až desať tuhých zím.

V EÚ teraz padá … 24. august 2022 10:13   Podnikanie   Trinity Bank

Rekordné ceny elektriny a plynu v EÚ si už vyžiadali obete medzi veľkými európskymi priemyselnými spoločnosťami.

Najväčší poľský výrobca hnojív, spoločnosť Anwil, ktorá je súčasťou skupiny Orlen, dnes oznámila, že pozastavuje výrobu. Dôvodom sú vysoké ceny plynu. Pozastavenie výroby hnojív už predtým oznámila najväčšia poľská chemická spoločnosť Grupa Azoty.

V uplynulom týždni oznámili dva veľké výrobné závody v EÚ všeobecné odstávky z dôvodu vysokých cien elektriny a energie. Sú to, jedna z najväčších európskych zinkových hút v Budeli v Holandsku a jediná slovenská hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom. Vyzerá to tak, že vysoké ceny energie budú pokračovať v "ničení výroby" v EÚ. 

Spoločnosť Slovalco je najmä významným dodávateľom hliníka do celej Európy. Minulý týždeň jej generálny riaditeľ Milan Veselý varoval, že po ukončení výroby ju budú musieť ako dodávateľ nahradiť spoločnosti z Číny alebo Ruska, pretože Európa sa bez hliníka nezaobíde.

Krajiny EÚ čelia vážnemu hospodárskemu šoku a dlhodobému oslabeniu svojho hospodárskeho postavenia vo svete. Vážne problémy s výrobou nemusia byť len záležitosťou nadchádzajúcej vykurovacej sezóny. Belgický premiér Alexander de Croo včera varoval, že nasledujúcich približne desať zím bude pre Európu ťažkých.

EÚ chcela byť vzorom pre svet v oblasti prechodu na zelenú energiu. Namiesto toho sa stáva odstrašujúcim príkladom toho, "ako to nerobiť". Výkonné zdroje energie, najmä jadrové elektrárne, boli odstavené a opustené. Namiesto toho si vybudovala fatálnu energetickú závislosť od totalitného režimu, ktorý sa s ňou bude hrať.

Lukáš Kovanda, PhD. (hlavný ekonóm, Trinity Bank)

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist