Zlato a ropa po Putinovej mobilizácii zdraželi

Zlato a ropa po … 21. september 2022 12:59   Komodity   Trinity Bank

Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno vystúpil s mimoriadnym televíznym prejavom k národu. V ňom vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, ktorá spočívala v okamžitom povolaní záložníkov do vojenskej služby. Potvrdil tiež, že má v úmysle anektovať ukrajinské územia, ktoré v súčasnosti okupujú ruské jednotky. Ruský prezident vyhlásil, že krajina bojuje proti NATO zo všetkých síl. Spojené štáty a ich spojenci sa podľa neho snažia zničiť Rusko.

Putin uviedol, že Rusko použije všetky dostupné prostriedky na obranu svojho územia. Ruský prezident ubezpečil, že neblufuje. Zdá sa teda, že naznačuje, že je ochotný použiť aj jadrové zbrane, prinajmenšom taktické.

Kremeľ už tento víkend plánuje usporiadať referendá v okupovaných oblastiach Ukrajiny, konkrétne v Luhansku a Chersone, a tiež v oblastiach, ktoré čiastočne okupuje, teda v Donecku a Záporoží. Referendum by potom malo viesť k ich pripojeniu.

Z pohľadu trhov ide o eskaláciu prebiehajúceho konfliktu, ktorá do situácie vnáša novú úroveň neistoty. Zlato, ktoré sa považuje za poistku pre časy neistoty, preto v reakcii na Putinov prejav posilnilo. Cena ropy tiež smerovala nahor, keďže eskalácia konfliktu ohrozuje dodávky ropy z Ruska.

Autor: Lukáš Kovanda, PhD. (Hlavný ekonóm, Trinity Bank)

 

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist