Ak dôjde k dohode o iránskom jadrovom programe, na trh by mohli pribudnúť 1 - 2 milióny barelov ropy denne, čo zníži jej cenu.

Ak dôjde k dohode … 31. august 2022 13:53   Komodity   kurzy.cz

Ak dôjde k dohode o iránskom jadrovom programe, na trh by mohli pribudnúť 1 - 2 milióny barelov ropy denne, čo zníži jej cenu.

V polovici augusta Irán oznámil, že v rozhovoroch o možnej dohode o jeho jadrovom programe a o možnom zrušení alebo znížení sankcií na vývoz ropy nastal určitý posun. Ak by sa dosiahla nová dohoda a iránska ropa by mohla opäť prúdiť na trhy pod hlavičkou OPEC, znamenalo by to výrazný impulz pre celý trh s ropou a energiou. Podľa analytikov by sa v prípade dohody mohla na trh prakticky okamžite dostať produkcia o 1 až 2 milióny barelov denne vyššia a ropný kartel by sa mohol veľmi ľahko dostať na dennú produkciu okolo 30,5 milióna barelov. Takéto zvýšenie by mohlo výrazne znížiť trhové ceny.

Podľa analytikov spoločnosti PVM Oil Associates by cena ropy Brent mohla do polovice roka 2023 klesnúť až na 65 USD za barel, pričom v súčasnosti sa pohybuje okolo 100 USD.

Irán bol pred obnovením amerických sankcií v roku 2018 štvrtým najväčším producentom ropy na svete a tretím najväčším v OPEC.



Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist