Cena zlata zažíva najhorší týždeň za posledné dva roky

Cena zlata zažíva najhorší … 8. november 2019 13:56   Komodity   Patria Finance

Ceny zlata mieri k najväčšej týždennej strate za viac ako dva roky potom, čo pokrok v obchodných rokovaniach USA a Číny znížil dopyt po bezpečných aktívach a poslal akcie ťažobných spolčností nadol.

Spotová cena zlata je tento týždeň o 3% nižšia, čo je najväčší prepad od mája 2017. Vo štvrtok ceny klesli v nadväznosti na kroky Washingtonu a Pekingu smerujúce bližšie k prvej fáze dohody. Ostatné drahé kovy od pondelka tiež klesli. Striebro o 6,1%.

 

Ceny zlata sa v roku 2019 držali na výšinách vďaka obchodnému konfliktu, zníženiu úrokových sadzieb Fedom a robustnom dopyte investorov a centrálnych bánk. Táto trojica je teraz oslabená vďaka tomu, že najväčšie dve svetové ekonomiky sa blížia k dohode a obe strany súhlasia so znížením ciel v rámci akejkoľvek dohody. Súčasne americká centrálna banka uviedla, že po troch zníženiach sadzieb si dajú tvorcovia politiky pauzu.

"Hlavnou príčinou slabosti zlata je rastúci optimizmus ohľadom výhľadu obchodu," uviedol ekonóm v National Australia John Sharma. Zvyšujúca sa pravdepodobnosť dohody prvej fázy medzi USA a Čínou, rastúce výnosy dlhopisov a pre-rizikové prostredie prelomilo pôvab drahých kovov ešte viac, povedal.

"Je však potrebné si uvedomiť, že obchodná dohoda ešte nie je nedokončená" a že tu stále zostáva mnoho nevyriešených problémov, ktoré zlatu poskytnú určitú podporu, dodal. Medzi členmi americkej administratívy je aj opozícia voči vrátenie ciel na pôvodnú úroveň. Aj keby táto dohoda pokročila , zostávajú tu ďalšie zložité otázky - napríklad Huawei a duševné vlastníctvo, povedal.

Po páde o 1,5% vo štvrtok sa zlato stabilizovalo okolo 1 466 USD za trójsku uncu. Stále sa tak tento rok nachádza o 15% vyššie. Týždenný straty boli umocnené správami, že čínska centrálna banka, ktorá je od konca roku 2018 stálym akumulátorom drahých kovov, minulý mesiac nič nekúpila.

Prepad cien zlata spôsobil, že akcie ťažiarov poklesli. Akcie Newcrest Mining klesli o 4,6%, Northern Star Resources o viac ako 6% a Evolution Mining o 5,8%, najviac od februára 2017.

"O obchodnej vojne máme pozitívne správy, ale tie sme mali už mnohokrát a žiadne následné opatrenia neprišli. Takže je veľmi dôležité sledovať, aký bude ďalší krok v týchto diskusiách," povedal Chirag Sheth, konzultant v londýnskej Metals Focus Ltd. Ak sa tak nestane sa a svetová ekonomika sa nezotaví, stále sa pozeráme na scenár, kde je zlato stále pozitívne. "

Zdroj: Bloomberg

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist