Čína sa do konca tohto roka stane svetovým vývozcom automobilov číslo jeden

Čína sa do konca … 15. august 2023 11:21   Ekonomika   kurzy.cz

Podľa agentúry Moody's Analytics je Čína na najlepšej ceste stať sa najväčším vývozcom automobilov na svete. Hnacou silou rastu sú elektrické vozidlá.

Túto pozíciu si stále drží Japonsko. V 2. štvrťroku sa relatívny rozdiel znížil na priemer 70 000 vozidiel mesačne v porovnaní s viac ako 170 000 vozidlami pred rokom. Analytici odhadujú, že Čína dosiahne vedúcu pozíciu do konca tohto roka. Japonsko je svetovým lídrom od roku 2019.

Čína sa na súčasnú pozíciu svetovej dvojky vo vývoze automobilov prepracovala v roku 2021 prostredníctvom Južnej Kórey a v roku 2022 prostredníctvom Nemecka.

Podľa analytikov je jednou z hlavných oblastí vývozu automobilov, v ktorej Čína vyniká, sektor elektrických vozidiel. Objem vývozu elektrických vozidiel z Číny v prvom polroku tohto roka medziročne vzrástol približne o 100 %. Pre porovnanie, vývoz elektromobilov z Japonska a Thajska dosahuje len úroveň pred prognózou.

Podľa agentúry Moody's je hlavnou konkurenčnou výhodou Číny podpora budovania výrobných kapacít batériových článkov. Masový rozvoj v tomto smere okrem iného znižuje celkové náklady na výrobu elektrických vozidiel. Podľa odhadov Čína v súčasnosti pokrýva približne polovicu celosvetového dopytu po lítiu. Okrem iného je to spôsobené nižšími nákladmi na pracovnú silu v porovnaní s konkurenciou.

Predaj elektromobilov všetkých kategórií v súčasnosti generuje takmer 30 % všetkých globálnych predajov automobilov v porovnaní s približne 5 % pred pandémiou kovidov.

Podľa štatistík EIA z apríla tohto roku sa v roku 2022 celosvetovo predá približne 10 miliónov elektrických vozidiel. Čína vytvorila približne 60 % tohto trhu.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist