Ekonomika USA vo 4. štvrťroku vzrástla o 3,3 %, čím výrazne prekonala odhady trhu

Ekonomika USA vo 4. … 26. január 2024 14:11   Makroekonomika   J&T BANKA


Ekonomika USA meraná HDP vzrástla vo 4. štvrťroku anualizovane o 3,3 % (rast o 0,8 % q/q), čo výrazne prekonalo očakávania (očakávalo sa +2,0 %). Výsledky opäť rozptýlili obavy, že ekonomika USA výrazne spomaľuje alebo smeruje do recesie. Naopak, k výraznejšiemu hospodárskemu rastu vo 4. štvrťroku prispeli všetky zložky domáceho dopytu. V prvom rade pokračoval solídny rast spotreby domácností (2,8 %), ktorý ďalej dopĺňal pokračujúci rast investícií (1,7 %), ktoré sa zvyšujú už štyri štvrťroky po sebe. Rast domáceho dopytu podporili aj vyššie vládne výdavky (3,3 %). Mierne pozitívny bol aj príspevok zahraničného obchodu (k rastu HDP o 3,3 % prispel 0,4 p. b.). Ekonomiku neobmedzovali vyššie úrokové sadzby a naďalej si udržiava vysokú dynamiku. Rast cien v ekonomike sa spomalil, keďže deflátor HDP vo 4. štvrťroku zaznamenal najnižší rast cien (1,5 %) za posledné 3 roky. Pre Fed je cenový vývoj pozitívnou správou, ale rýchlejší hospodársky rast ťahaný spotrebou domácností môže byť pre centrálnu banku varovaním, aby sa so znižovaním úrokových sadzieb príliš neponáhľala. Za celý rok 2023 vzrástla americká ekonomika o 2,5 % (v roku 2022 o 1,9 %).

Finančné trhy na výsledky HDP nereagovali výrazne. Výnosy dlhopisov sa takmer nezmenili, pričom 10-ročné výnosy sa obchodovali na úrovni blízko 4,15 %. Dolár v reakcii na zasadnutie ECB tiež posilnil o 0,4 % a vyhupol sa na jednomesačné maximum 1,084 USD/EUR.

Zdroj: J&T BANKA, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist