Hliník na 14-ročných maximách!

Hliník na 14-ročných maximách! 8. február 2022 21:00   Komodity   X-Trade Brokers

Klesajúce zásoby a problémy s dodávkami tlačia ceny hliníka na 14-ročné maximá!

Hliník je určite jednou z najzáujimavejších komodít posledných mesiacov. Ceny priemyselných kovov sú približne 3 % pod svojimi rekordnými maximami a dnes môže dôjsť k prelomeniu na nové historické maximá. Doteraz sa ceny hliníka obchodovali nad súčasnou úrovňou iba dvakrát – raz v roku 2006 a raz v roku 2008. V oboch prípadoch však ceny rýchlo klesli. Tentokrát to môže byť inak.

Zásoby hliníka v LME sú takmer nulové. Situácia je výsledkom zastavenia výroby v Európe v posledných mesiacoch v dôsledku vysokých cien energií. Situácia vyzerala podobne v Číne, ale v tejto krajine boli výrobné náklady dodatočne navýšené novými environmentálnymi predpismi. Avšak aj pri súčasných cenách – 3 250 USD za tonu – ceny energií a emisií CO2 robia z výroby hliníka sotva ziskový biznis. Treba tiež poznamenať, že Rusko je dôležitým producentom bauxitu hliníka a uvalenie sankcií na krajinu môže ešte viac obmedziť globálnu ponuku. Hliník sa používa aj pri výrobe energie, keďže sa používa pri výrobe veterných elektrární. Nedá sa však vylúčiť, že sa ceny budú pohybovať ešte vyššie.

Zdroj: xStation5

Zdroj: X-Trade Brokers, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist