Nový ropný zlom. Dá sa do európskych ropných spoločností opäť investovať?

Nový ropný zlom. Dá … 1. december 2022 12:46   Investovanie   Patria Finance

Z historického hľadiska sa energetika vždy považovala za cyklický sektor. Neustále rastúca ponuka spôsobila prebytky na trhu vždy, keď dopyt klesol. V dôsledku toho zostali ceny komodít volatilné. To sa zmenilo. Kapitálová disciplína a nástup ESG (tzv. udržateľné investície - „Environmental, Social and Corporate Governance), posunuli sektor do novej fázy kapitálového cyklu, ktorá sa vyznačuje štrukturálnym deficitom ponuky. To zároveň posilňuje konkurenčné postavenie európskych výrobcov na svetových trhoch s energiou. Podľa nášho názoru sa vďaka týmto zmenám stáva európsky energetický sektor opäť vhodným na investovanie.

Nový kapitálový cyklus na európskych energetických trhoch

Na začiatku minulého desaťročia došlo k neefektívnemu prideľovaniu kapitálu, obrovskému rozšíreniu dodávok uhlia z Číny a zdalo sa, že hlavné ropné spoločnosti vypisujú svojim prieskumným oddeleniam bianko šeky. V tomto období došlo aj k rýchlemu rastu trhu so skvapalneným zemným plynom (LNG) a k obrovskému prílevu špekulatívneho kapitálu do bridlicových ložísk v USA. Energetickým komoditám sa v tomto prostredí nedarilo a začiatkom roka 2020 klesli na historické minimá po tom, čo globálne prebytky energie vyvolali obavy o skladovacie kapacity. Prvýkrát v histórii sa futures na ropu West Texas Intermediate (WTI) dostali do záporných hodnôt, čo znamená, že producenti ropy platili kupujúcim za to, že od nich komoditu odoberú.

V súčasnosti sme svedkami situácie, keď spoločnosti zaoberajúce sa prieskumom a ťažbou konvenčnej ropy trpia nedostatkom kapitálu. Ťažba z bridlíc v USA, ktorá prešla niekoľkými cyklami rozmachu a úpadku, prežila aj pri vyšších nákladoch na kapitál, zatiaľ čo národné ropné spoločnosti v reakcii na nízke ceny komodít obmedzili svoje investície. Aj veľké ropné spoločnosti znížili svoje investície do uhľovodíkových komodít v reakcii na čoraz silnejší trend ESG.

Obrázok 1: Kapitálové investície do ťažby ropy a zemného plynu v rokoch 2003 až 2022

Zdroj: JP Morgan k 14. októbru 2022.

Spoločnosť Invesco už v roku 2020 písala o riziku menšieho prílevu kapitálu do európskeho energetického sektora. V tom čase sa domnievali, že dôjde k obmedzeniu dodávok energie, čo bude mať veľký vplyv na rozhodnutia o alokácii kapitálu v tomto sektore. To sa teraz stalo a zdá sa, že na trhoch s energiou je štrukturálny (ponukový) deficit. "Vidíme nerovnováhu na trhu s ropou aj na celkovom globálnom trhu s energiou. To vytvára veľmi priaznivú pozíciu pre európsky energetický sektor," vysvetľuje Steve Smith, zástupca manažéra fondu Invesco.

Nerovnováha na trhu s ropou

Je ľahké uveriť, že jedným z hlavných faktorov, ktoré ovplyvňujú ceny energií, je obmedzenie dodávok energií do Európy zo strany Ruska. Hoci to samozrejme situácii nepomohlo, napätá situácia na trhu s ropou je skôr výsledkom nedostatočných investícií do nových polí a odolného dopytu.

Rastúci dopyt po rope na rozvíjajúcich sa trhoch do veľkej miery vyváži klesajúci dopyt na rozvinutých trhoch. Domnievame sa, že svetový dopyt po rope zostane odteraz do konca desaťročia prinajmenšom stabilný. V prípade trhu s ropou nie je hlavným problémom dopyt, ale vrchol ponuky.

Celosvetové dodávky podporuje niekoľko obrovských ropných polí. Týchto 15 "superobrov" predstavuje takmer 15 % celosvetovej produkcie ropy - sú veľmi staré, ale čo je dôležitejšie, už dosiahli svoj vrchol. Nahradiť tieto objemy v strednodobom horizonte by si vyžadovalo veľké investície, ale deje sa pravý opak.

Graf 2: 15 najväčších ropných polí na svete

Zdroj: Bernstein k 31. októbru 2022.

Pod tlakom investorov sa najväčšie ropné spoločnosti začali pripravovať na život "po rope" oveľa skôr, ako by si to vyžadoval samotný globálny dopyt. Toto zníženie kapitálových investícií do uhľovodíkov viedlo k poklesu svetových zásob.

Investície do ropy v európskom energetickom sektore sa už pravdepodobne nikdy nevrátia na úroveň z minulého desaťročia. To by však bolo potrebné na dosiahnutie rovnováhy na trhu. Napäté trhy s energiou majú našťastie ešte jedno záchranné lano: obnoviteľné zdroje energie.

Graf 3: Spotreba konvenčnej ropy v porovnaní s novými zásobami (priemer)

06

Zdroj: Bernstein k 31. októbru 2022.

Nerovnováha na svetových trhoch s energiou

Rok 2022 ukázal mnohé: volatilitu, ktorá môže vzniknúť pri nedostatočnej ponuke na trhoch s energiou, cenovú nepružnosť ropy, plynu a iných zdrojov energie a potrebu urýchliť energetickú transformáciu. Ukázalo sa tiež, ako sú globálne trhy s energiou prepojené.

"Tieto udalosti zmenili spôsob, akým analyzujeme trh s energiou. Keď sa pozrieme na celý trh s energiou komplexne, z hľadiska globálneho dopytu po jouloch (jednotka energie) v porovnaní s globálnou ponukou joulov, vyvstane pred nami široký rozsah problému," hovorí Steve Smith.

Prechod na energetiku nie je o znižovaní dopytu po energii, ale o zmene zdrojov energie. Globálny dopyt po energii je podporovaný rastom populácie a rastúcou strednou triedou na rozvíjajúcich sa trhoch, čo je do určitej miery kompenzované zvyšujúcou sa energetickou účinnosťou na rozvinutých trhoch.

"Predpokladáme, že celosvetový dopyt po energii bude do roku 2030 rásť dvojciferným tempom. Podľa súčasných prognóz tento dopyt nebude možné pokryť rastom ponuky. Na riešenie tohto problému existujú dve možnosti: ďalej urýchliť rozvoj obnoviteľných zdrojov energie alebo umožniť rast ponuky fosílnych palív s najnižšou uhlíkovou náročnosťou. Európske energetické spoločnosti môžu robiť oboje," vysvetľuje Steve Smith.

Graf 4: Pri súčasnom tempe výdavkov bude celosvetový rast ponuky energie do roku 2030 o 20 % nižší ako rast dopytu

05

Zdroj: Odhady JP Morgan k 13. júnu 2022.

Nové konkurenčné prostredie pre "Big Oil"

V posledných rokoch sme sledovali, ako európsky energetický sektor na jednej strane rozširuje svoje nízkouhlíkové kapacity a zároveň znižuje svoj dlh. Vysoké ceny komodít poskytli energetickému sektoru konkurenčnú výhodu oproti jeho konkurentom z oblasti obnoviteľných zdrojov: tradičným regulovaným verejným službám. Súvahy veľkých ropných spoločností s nízkym zadlžením a silnou tvorbou peňažných tokov v súčasnosti umožňujú týmto spoločnostiam samofinancovanie vlastných projektov. To predstavuje konkurenčnú výhodu, najmä keď sa finančné podmienky sprísňujú v dôsledku zvyšovania úrokových sadzieb.

Možnosť financovať projekty interne poskytuje slobodu prevziať riziko spotového trhu a nepodpisovať dlhodobé zmluvy o odbere. To môže byť v inflačnom svete výhodné. Keďže európske energetické spoločnosti investujú do výroby energie z obnoviteľných zdrojov a niektoré dokonca do "prevratných" technológií, obchodné modely energetických spoločností a verejných služieb sa zbližujú. Ocenenie týchto dvoch sektorov však zostáva značne odlišné, pričom ropné spoločnosti sa obchodujú s veľkým diskontom v porovnaní s verejnými službami. Dôvodom je pomerne skeptický pohľad akciových trhov na úlohu energetických spoločností pri transformácii energetiky.

Opäť investovateľné

Európske integrované ropné spoločnosti majú vďaka svojmu know-how a finančnej flexibilite dobré predpoklady na to, aby kombináciou nízkouhlíkovej alebo uhľovodíkovej energie pomohli znížiť štrukturálny nedostatok dodávok na trhoch s energiou. Táto výhodná pozícia podčiarkuje atraktívnosť tohto sektora z investičného hľadiska. Zároveň tento sektor odmeňuje investorov vyššími dividendami.

Spoločnosť Invesco sa domnieva, že tento sektor má najväčší potenciál na dekarbonizáciu. Na ceste k energetickej transformácii by sa preto mala podporovať, nie zavrhovať.

Zdroj: Invesco

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist