Prvé zvýšenie sadzieb za viac ako desať rokov. Euro nebude stačiť.

Prvé zvýšenie sadzieb za … 18. júl 2022 14:43   Kurzy mien   Roklen24

Kľúčové body

1. ECB zvýši úrokové sadzby prvýkrát od roku 2011.
2. Spolu s vyššími úrokovými sadzbami zavedie ECB nový nástroj proti fragmentácii finančných trhov.
3. Je nepravdepodobné, že by výmenný kurz eura získal veľkú podporu zo strany ECB.

Európska centrálna banka tento týždeň prvýkrát po viac ako desiatich rokoch zvýši úrokové sadzby. Bude to opatrná úprava. Súčasné inflačné prostredie by si vyžadovalo oveľa razantnejší prístup, ECB však musí mať na pamäti aj potenciálnu hrozbu fragmentácie finančných trhov.

Európska inflácia je najvyššia v histórii eurozóny, pričom krátkodobé riziká sa prikláňajú k jej možnému ďalšiemu rastu. Inflačné očakávania sa zvýšili, ale aspoň podľa ECB nie sú výrazne neukotvené. Podmienky na zvýšenie sadzieb boli splnené.

V tejto súvislosti sa výhľad hospodárskeho rastu zhoršuje, čo potvrdzujú prakticky všetky predstihové ukazovatele pre podniky a domácnosti. Problémom sú najmä vysoké ceny energií, pričom najväčším rizikom je zastavenie dodávok ruského plynu do Európy. Domácnosti zasa silno vnímajú vysokú infláciu, čo sa prejavuje výrazným poklesom reálnych príjmov, a teda aj spotreby.

Podľa agentúry Bloomberg sa pravdepodobnosť recesie v júli zvýšila. V Nemecku na 55 % a v eurozóne na 45 %.

V nedávnych komentároch väčšiny členov Rady guvernérov ECB sa spomína vyššie riziko európskej recesie, ale zatiaľ sa ním v základnom scenári nezaoberajú. Inflácia a slabé euro tak budú dobrým dôvodom na zvýšenie sadzieb. Výhľadové usmernenie je nastavené na zvýšenie o 25 bodov od júna, čo potvrdili mnohí centrálni bankári. Ďalšia úprava potom príde v septembri, keď možno očakávať zvýšenie o minimálne 50 bodov. Kľúčovou otázkou je, v akom stave bude v tom čase európske hospodárstvo.

Hoci väčšina členov Rady guvernérov hlasovala za júlové zvýšenie sadzieb o 25 bodov, domnievame sa, že sa bude hlasovať aj za zvýšenie o 50 bodov. Existujú minimálne dva dôvody, prečo ECB k tejto úprave nepristúpi. Prvým je poškodenie dôveryhodnosti. Súčasná situácia je skutočne "krízou" inflácie, ale ak by banka nedodržiavala forward guidance, sama by oslabila svoju váhu. Druhým je riziko výrazného nárastu výnosov dlhopisov v niektorých krajinách eurozóny, kde by sa mohla výrazne posilniť hrozba fragmentácie finančných trhov narúšajúca transmisiu menovej politiky.

Na štvrtkovom zasadnutí preto ECB okrem zvýšenia sadzieb predstaví aj nový nástroj určený práve na boj proti fragmentácii. Centrálna banka by uprednostnila scenár, v ktorom by samotné zavedenie nového nástroja bez potreby jeho používania zabránilo fragmentácii. V súčasnom prostredí má však tento plán dosť trhlín. Prvým je podľa nášho názoru pretrvávajúci spor medzi krajinami. Zatiaľ čo južné krajiny, ako napríklad Taliansko, žiadajú čo najsilnejší a najflexibilnejší nástroj s minimálnymi podmienkami, severné krajiny na čele s Nemeckom trvajú na jasne podmienenej pomoci s jasnými a prísnymi pravidlami.

ECB už vopred predstavila názov nástroja, ktorý sa môže použiť, ak reinvestície v rámci programu pandemických aktív nebudú stačiť. Tzv. transmisný ochranný mechanizmus by mal byť flexibilnejší ako súčasný program priamych menových transakcií. Zároveň by sa mali sterilizovať jeho trhové účinky. V dôsledku toho neočakávame, že sa naplnia špekulácie o možných nákupoch dlhopisov ohrozených fragmentáciou a predajoch dlhopisov neohrozených fragmentáciou, najmä severných. Pravdepodobnejšie je odčerpanie likvidity zo systému prostredníctvom vytvorenia nového likvidného vkladu v ECB s výhodnejšou sadzbou, ako je sadzba vkladov.

V súvislosti s novým zariadením sa najviac hovorí o Taliansku. Hoci výnosy tamojších dlhopisov po výraznom náraste začiatkom júna klesli, k výpredaju dlhopisov opäť prispela talianska politická kríza. Rozpätie medzi 10-ročnými a nemeckými a talianskymi dlhopismi tak opäť prekročilo hranicu 220 bodov. Očakávame, že počas tlačovej konferencie guvernérky Lagardeovej budú novinári najviac hovoriť o Taliansku. Očakávame najmä, že budú požadovať vysvetlenie, kedy má ECB v úmysle použiť nový nástroj a či politická kríza spadá pod takúto situáciu.

Najpozitívnejším výsledkom, ktorý by potešil európske dlhopisové trhy, by bolo potvrdenie ECB ako veriteľa poslednej inštancie s možnosťou využívať maximálne flexibilnú a pokiaľ možno objemovo neobmedzenú facilitu s čo najmiernejšími podmienkami. Takýto výsledok je však podľa nášho názoru príliš extrémny, najmä pre severné krajiny na čele s Nemeckom. Existuje aj scenár, v ktorom banka odhalí len niektoré podrobnosti o nástroji a zvyšok sa zverejní časom. Pravdepodobným výsledkom tohto scenára by bol výpredaj dlhopisov a tlak na oslabenie eura.

ECB by mohla aspoň krátkodobo utlmiť pokračujúce tlaky na oslabovanie európskej meny spomínaným júlovým zvýšením sadzieb o pol percentuálneho bodu. Hoci tento scenár nechceme úplne vylúčiť, pripisujeme mu nízku pravdepodobnosť. V tejto chvíli by bolo najlepšie, keby Lagardeová a spol. upustili od svojej stratégie viazania budúceho usmerňovania. Už žiadne konkrétnejšie čísla o tom, ako bude centrálna banka postupovať.

Očakávame, že už v treťom štvrťroku sa sadzby dostanú do kladných hodnôt. Otázkou je, či sa nakoniec dostanú na úroveň súčasných očakávaní trhu. Pracujú so zvýšením úrokových sadzieb o menej ako 160 bodov do konca tohto roka. Ak by sa európska ekonomika dostala do recesie, ECB by pravdepodobne zmiernila úpravu sadzieb. Na druhej strane neočakávame, že by opäť znížila sadzby. Vzhľadom na infláciu, hoci má prevažne ponukový charakter, je to nepravdepodobné.

Vzhľadom na to, že ECB predstavila svoje plány týkajúce sa sadzieb v dostatočnom predstihu, je podľa nášho názoru priestor na jastrabie prekvapenia malý. Z krátkodobého hľadiska prevládajú riziká slabšieho eura. Hranica parity s dolárom je však dôležitou oporou, pri ktorej by sa kurz mohol na určitý čas zastaviť. Zo strednodobého hľadiska bude závisieť od hospodárskeho vývoja. Súčasná situácia v eurozóne však nie je pre euro priaznivá, a to tak v súvislosti s možnou recesiou, ako aj s úpravou úrokovej politiky ECB. Preto neočakávame výraznú rally eura.

Pravdepodobnejším scenárom je pokračujúci tlak na slabšie euro a ďalšie preceňovanie výhľadu trhových sadzieb. Výsledkom by mohla byť ešte plochejšia výnosová krivka, najmä v prípade severných krajín, ako je Nemecko. V prípade južných krajín bude kľúčové, ako sa súkromný sektor vyrovná s nedostatočným dopytom po dlhopisoch zo strany verejného sektora vzhľadom na tamojšiu hospodársku situáciu a vyhliadky. To všetko v súvislosti s reinvestíciami do pandemického programu a nového nástroja proti fragmentácii.

Upozornenie: Tento článok má len informačný charakter a neslúži ako investičné odporúčanie podľa zákona č. 256/2004 Z. z. o podnikaní na kapitálovom trhu. Pri príprave tohto článku autor vychádzal z verejne dostupných zdrojov. Roklen Holding a.s. a Roklen360 a.s. nenesú zodpovednosť za prípadné chyby v texte alebo údajoch.

Zdroje: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, CNB, COT, TradingView

 

 

Zdroj: Roklen24, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist