Ruská ropa je už teraz na svetovom trhu drahšia ako "západná" ropa Brent

Ruská ropa je už … 19. september 2023 13:19   Komodity   Trinity Bank

Ruská ropa je už teraz na svetovom trhu drahšia ako "západná" ropa Brent. Západné sankcie mali spôsobiť pravý opak - výrazne zlacniť ruskú ropu oproti Brentu, čo by Kremľu sťažilo financovanie vojny na Ukrajine.

Ruská ropa z Ďalekého východu sa už teraz - nezvyčajne - predáva drahšie ako severomorská ropa Brent, ktorej cena slúži ako referenčná pre svet, najmä pre Západ. V tomto ohľade sa tak Rusku podarilo vymazať účinok západných sankcií, ktoré spočiatku viedli k výraznému poklesu ceny ruskej ropy v porovnaní s ropou Brent.  

V skutočnosti Rusko teraz nielenže vymazalo účinok sankcií, ale v súčasnosti predáva svoju ropu nad cenou Brentu, hoci len približne o 50 centov za barel.

Nárast ceny ruskej ropy z Ďalekého východu je spôsobený najmä opatreniami, ktoré Rusko koordinuje so Saudskou Arábiou a ktoré spočívajú vo výraznom obmedzení vývozu ropy z oboch krajín na svetové trhy. A hrozba Ruska, že úplne zastaví vývoz vlastnej nafty.

Svet sa teraz kvôli tomu obáva najväčšieho nedostatku ropy za posledných najmenej šestnásť rokov a s tým súvisiaceho podobne kritického nedostatku nafty.

Ruská ropa z Ďalekého východu - známa pod skratkou ESPO - je vďaka svojmu chemickému zloženiu mimoriadne vhodná na výrobu motorovej nafty. V týchto dňoch je prvýkrát od uvalenia sankcií na ruskú ropu na prelome minulého a tohto roka drahšia ako ropa Brent.

Západ v rámci sankcií zaviedol aj limit na námorne vyváženú ruskú ropu, ale ani to neviedlo k plošnému zlacneniu pod cenu Brentu.

Česká republika spolu so Slovenskom a Maďarskom a niekoľkými ďalšími západnými krajinami patrí medzi krajiny, na ktoré sa sankcie nevzťahujú, a preto môže naďalej dovážať ruskú ropu. 

Autor: Lukáš Kovanda, PhD. (Hlavný ekonóm, Trinity Bank)

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist