Skvapalnený plyn zdražuje

Skvapalnený plyn zdražuje 10. august 2023 17:25   Komodity   Česká spořitelna


Po divokom vývoji cien energií v minulom roku môže nárast cien skvapalneného zemného plynu (LNG) zaznamenaný v posledných dňoch spôsobiť určitú nervozitu. Nárast sa (zatiaľ) týka najmä krátkodobých horizontov: napríklad v porovnaní s obdobím spred dvoch týždňov predstavuje nárast v mesačnom horizonte približne 50 %, zatiaľ čo v prípade budúcoročných obchodov je to len 6 %.

V pozadí tohto zvýšenia cien je hrozba štrajkov zamestnancov plynárenského priemyslu v Austrálii, ktorá dodáva približne 10 % svetových dodávok LNG. Hoci hlavnými odberateľmi austrálskeho LNG sú ázijské ekonomiky (Japonsko, Južná Kórea), ak by došlo k obmedzeniu dodávok z Austrálie, spoločnosti z týchto krajín by boli, samozrejme, nútené začať preplácať európskym odberateľom u svojich dodávateľov, a to by zvýšilo ceny aj pre Európanov.

V závislosti od výsledku rokovaní s vedením dotknutých spoločností by malo byť rozhodnutie o štrajku prijaté niekedy v druhej polovici budúceho týždňa.

Michal Skořepa, analytik Českej sporiteľne

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist