Zníženie úverového ratingu USA

Zníženie úverového ratingu USA 3. august 2023 10:21   Makroekonomika   Česká spořitelna


Agentúra Fitch znížila úverový rating USA z AAA na AA+ (so stabilným výhľadom). Vo svojom odôvodnení agentúra uviedla očakávané zhoršenie fiškálnej situácie v nasledujúcich troch rokoch, vysoké a rastúce dlhové zaťaženie vlády USA, postupné zhoršovanie štandardov riadenia (vrátane fiškálnych a dlhových otázok) za posledných 20 rokov a pochybnosti o schopnosti vlády platiť svoje účty v dôsledku opakovaných rokovaní o dlhovom strope.
Agentúra Standard & Poor's urobila rovnaký krok už pred dvanástimi rokmi, zatiaľ čo posledná z troch najväčších agentúr, Moody's, naďalej ponecháva USA v skupine krajín s najvyšším možným ratingom.

Americká vláda sa proti rozhodnutiu agentúry Fitch ohradila s tým, že vychádza zo "zastaraných údajov" (nie je však jasné, čo sa tým myslí, keďže Fitch hovoril o viacročných nepriaznivých trendoch) a že prezident Biden predsa len zabezpečil veľmi slušné oživenie ekonomiky (do istej miery, samozrejme, práve na dlh: verejný dlh USA v pomere k HDP podľa prognózy MMF vzrastie od roku 2019 do budúceho roka o 17 percentuálnych bodov, kým napríklad v eurozóne len o 6 p. b.).

Nespokojnosť vlády USA je celkom pochopiteľná: zníženie ratingu nielenže signalizuje horšiu povesť krajiny a jej vlády, ale zvyšuje aj vnímanú rizikovosť cenných papierov vydaných touto vládou, a teda zvyšuje výnosy, ktoré musí vláda ponúknuť investorom, aby si kúpili jej cenné papiere.

V skutočnosti však bol vplyv zníženia ratingu USA agentúrou Fitch na finančné trhy veľmi malý - pravdepodobne najmä preto, že nešlo o úplné prekvapenie: agentúra naznačila možnosť zníženia ratingu už v máji. 


Michal Skořepa, analytik Českej spořitelny

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist