Aktuálna cena cukru, cukor, komodity

Vývoj ceny komodity cukor č. 11 za poslednych 5 rokov v mene USD.
Posledná hodnota 24. august 2017 - 13.840 USD.
Komodita Mena
Načíta sa interaktívny graf ...

Hodnoty posledných 20 prac. dní

Datum Jednotka Hodnota USD
24. august 2017 libra 13.840
23. august 2017 libra 13.700
22. august 2017 libra 13.520
21. august 2017 libra 13.490
18. august 2017 libra 13.450
17. august 2017 libra 13.340
16. august 2017 libra 12.940
15. august 2017 libra 13.190
14. august 2017 libra 13.570
11. august 2017 libra 13.360
10. august 2017 libra 13.230
9. august 2017 libra 13.650
8. august 2017 libra 13.770
7. august 2017 libra 13.930
4. august 2017 libra 14.150
3. august 2017 libra 14.430
2. august 2017 libra 14.860
1. august 2017 libra 14.810
31. júl 2017 libra 14.930
28. júl 2017 libra 14.360
Zdroj dát: kurzy.cz

Cukor

Cukor je z 99,8% tvorený organickou zlúčeninou sacharózou – disacharidom, ktorý sa skladá z jednej molekuly glukózy (hroznový cukor) a jednej molekuly fruktózy (ovocný cukor). Sacharóza sa pri trávení a metabolizme štiepi a uvoľnenú energiu využíva ľudské telo. Veľa rastlín obsahuje cukor, ale len dve z nich sa komerčne využívajú na produkciu cukru. Sú to cukrová trstina (Saccharum officinarum) a cukrová repa (Beta vugaris). Vysoký obsah vodíka a kyslíka robia sacharózu vhodnou nielen ako potravinový zdroj energie, ale aj ako palivo pre autá. Napriek tomu je sacharóza najznámejšia ako sladidlo mnohých potravín, ktoré denne konzumujeme. Cukor vzniká vo všetkých zelených rastlinách v procese fotosyntézy. Voda a oxid uhličitý sa premieňajú na cukor. Vodu a minerály prijímajú rastliny z pôdy cez korene a oxid uhličitý počas denných hodín prechádza zo vzduchu do listov cez prieduchy. Pri tejto dôležitej chemickej reakcii vzniká okrem cukru aj kyslík, ktorý sa uvoľňuje do atmosféry. Cukor používajú rastliny ako zdroj energie na stavebnú látku. Prebytočný cukor sa v noci ukladá v cukrovej repe do koreňa tzv. buľvy repy. Pri výrobe cukru (biely cukor) sa cukor varí – kryštalizuje z cukorného roztoku. Zmes kryštálov a matečného sirupu sa oddeľuje v odstredivkách, v ktorých sa cukor ešte oplachuje horúcou vodou alebo parou. Surový cukor (niekedy nazývaný prírodný alebo hnedý) sa vyrába podobným spôsobom, ale matečný sirup sa v odstredivke odstraňuje len čiastočne a cukor sa neoplachuje vodou. Rafinovaný cukor sa vyrába viacnásobným rozpúšťaním a kryštalizáciou cukru, prípadne sa cukorný roztok i fyzikálne odfarbuje. Rafinovaný cukor je až o 80% belší ako biely cukor. Hnedý cukor sa vyrába aj umelo, zmiešavaním kryštálov bieleho cukru a cukorného sirupu. Farba bieleho cukru potom závisí od farby sirupu (cukor Soft brown, Dark brown a pod.). Nerafinovaný cukor je pre človeka dobrý.

Obchodovanie s cukrom

Celosvetová produkcia cukru sa pohybuje nad 100 miliónov ton. Na voľnom trhu sa pritom obchoduje s necelou tretinou tejto produkcie. Prevažná časť krajín, ktoré pestujú cukrovú trstinu či repu, totiž väčšinu svojho cukru spotrebuje a na export idú iba prebytky. Aj malá zmena v produkcii či spotrebe tak môže vyvolať výrazné cenové pohyby. Cena cukru je najviac ovplyvňovaná vzťahom medzi ponukou a dopytom. Významným faktorom pôsobiacim každoročne na strane produkcie je nevyspytateľné počasie, škodcovia a choroby. Strana ponuky je silne závislá aj na poľnohospodárskej politike jednotlivých štátov. Kľúčovou informáciou při obchodovaní s cukrom je tiež fakt, že cukor je viacročná plodina. V časoch vysokých cien dochádza k výsadbe veľkých plôch, čím v nasledujúcich rokoch vznikne nadprodukcia. Tá na rozdiel od iných poľnohospodárskych plodín, napríklad obilnín, nezmizne rýchlo, ale môže pretrvať aj niekoľko rokov a ceny kvôli prevahe ponuky dlhodobo padajú. Naopak, pri nízkych cenách sa plochy zredukujú a výsledkom môže byť nedostatok a rast cien po niekoľko rokov.

V dlhodobom horizonte je investícia do cukru zaujímavá. Spotreba každoročne rastie, pričom v posledných rokoch je ťahaná zvyšujúcou sa životnou úrovňou obyvateľov v Ázii. Tento trend by mal pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Ďalším faktorom sú stále vysoké ceny ropy, ktoré podporujú výrobu biopalív. Dominantným hráčom v tejto oblasti je Brazília, ktorá je súčasne jedným z najväčších producentov cukru na svete. Tamojšia výroba etanolu sa ukazuje byť jednou z nákladovo najefektívnejších na svete, a preto možno očakávať, že sa spotreba cukrovej trstiny v Brazílii na výrobu etanolu zvýši. Množstvo dostupné pre výrobu cukru naopak poklesne. Najdôležitejšími burzami pre obchodovanie s cukrom sú NYSE Euronext (LIFFE) v Londýne a Intercontinental Exchange v New Yorku (bývalý New York Board of Trade). V Londýne sa obchoduje s bielym rafinovaným cukrom a cena je vyjadrená v USD za tonu, pričom veľkosť jedného kontraktu je 50 ton. V Spojených štátoch sa obchoduje so surovým cukrom, cena je vyjadrovaná v centoch za libru a veľkosť kontraktu je 112.000 libier. S cukrom je možné obchodovať prostredníctvom futures kontraktov, CFD kontraktov alebo akcií společností zaoberajúcich sa výrobou a spracovaním cukru. Newyorská burza ponúka dva typy futures kontraktov – cukor 11 a cukor 16. Kým cukor 11 predstavuje cenu cukru vyprodukovaného globálne, cukor 16 je cenovým benchmarkom pre cukor vyprodukovaný v Spojených štátoch. Cena cukru je podobne ako v prípade väčšiny komodít veľmi volatilná, výrazne je ovplyvňovaná aj cenami ropy, keďže z cukrovej trstiny sa vyrábajú biopalivá, ktoré sú substitútmi pre ropné produkty.

Zoznam komodít na kurzyonline.sk

Bavlna, Cukor, Káva, Kukurica, Meď, Paládium, Platina, Ropa, Ropa Brent, Sója, Sójový olej, Striebro, Surová ryža, Vykurovací olej, Zemný plyn, Zlato

Komodity

Kurzy mien online

EUR/USD
EUR/GBP
EUR/CHF
EUR/JPY
EUR/AUD
EUR/CAD
USD/MXN
USD/CNY
USD/KRW
USD/CAD
USD/JPY
USD/CHF
Zdroj dát: fxdd.com, spracovanie dát

Komodity ceny online

Ropa
Zlato
Striebro
Ceny v USD, zdroj: fxdd.com, sprac. dát
Obchodovanie s komoditami a forexom
sa spája s vysokou mierou rizika
 

Obchodovanie, kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist