IEA: Ceny ropy môžu ďalej rásť. Zníženie produkcie OPEC+ "vysuší" svetové zásoby

IEA: Ceny ropy môžu … 11. august 2023 16:24   Komodity   kurzy.cz

 

Analytici IEA sa obávajú ďalšieho možného rastu cien ropy na svetových trhoch. Hlavným dôvodom sú škrty v produkcii OPEC+, ktoré znížia objem zásob ropy vo svete. Analytici odhadujú, že svetové zásoby v 3. štvrťroku klesnú o 2,2 mil. barelov denne a vo 4. štvrťroku o 1,2 mil. barelov denne. 

Doterajšie znižovanie produkcie skupiny pri rastúcom globálnom dopyte spôsobuje rast trhu. Ropa Brent sa dostala nad úroveň 88 USD za barel, čo je najvyššia hodnota od januára tohto roka.

Skupina OPEC+ začala znižovať svoju produkciu ku koncu roka 2022 v snahe podporiť trhové ceny. V júni skupina rozhodla o predĺžení ťažobných limitov do roku 2024.

PODĽA IEA sa globálna ponuka ropy v júli znížila o 910 000 barelov denne, a to najmä v dôsledku zníženia produkcie Saudskou Arábiou. Ruská produkcia sa nezmenila a bola na úrovni 7,3 mil. barelov denne.

Na rok 2024 analytici IEA odhadujú spomalenie rastu dopytu v priemere na 1 mbd. Pred mesiacom analytici odhadovali pokles na 850 000 mbd. OPEC včera odhadol, že dopyt v roku 2024 vzrastie o 2,25 mbd.

Na tento rok IEA odhaduje rast globálneho dopytu na úrovni 2,2 mbd. OPEC odhaduje 2,44 mbd.

Podľa IEA sa očakáva, že celkový dopyt v tomto roku dosiahne v priemere 102,2 mbd. Celých 70 % tohto rastu by malo byť spôsobených dopytom Číny.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist