Kurz koruny bol voči euru takmer na ročnom minime

Kurz koruny bol voči … 18. september 2023 09:17   Kurzy mien   Komerční banka

Euro voči doláru počas týždňa kleslo na najslabšiu úroveň za viac ako tri mesiace.

Kurz sa držal nad úrovňou 1,07 USD/EUR až do štvrtka, keď klesol na 1,063 USD/EUR. Hoci Európska centrálna banka na štvrtkovom zasadaní zvýšila úrokové sadzby a trh s tým úplne nepočítal, zdá sa, že to bolo posledné zvýšenie sadzieb. Makroekonomická prognóza bola revidovaná smerom nadol, rovnako ako výhľad jadrovej inflácie.

Sklamaním boli aj európske údaje, najmä júlová priemyselná výroba; slabý bol najmä nemecký priemysel. Na strane dolára sme naopak zaznamenali ďalšie kolo priaznivých údajov v podobe relatívne silných augustových maloobchodných tržieb a vyššej augustovej jadrovej inflácie, resp. cien priemyselných výrobcov v ňom.

Silnejší dolár tiež prispel k tlakom na znehodnotenie stredoeurópskych mien. Výnimkou bol maďarský forint, ktorý v týždennom hodnotení mierne posilnil. Inak pretrvávala silná korelácia medzi poľským zlotým a českou korunou, ktorá je zrejmá od nečakane výrazného zníženia úrokových sadzieb poľskou centrálnou bankou minulý týždeň.

Trhy špekulujú, že rovnaký krok by mohla urobiť aj ČNB. V tomto smere pomohla aj pondelková inflácia za august. Hoci medziročná inflácia ČR klesla v súlade s očakávaniami na 8,5 %, jadrová zložka skončila pod prognózou ČNB na úrovni 6,2 %, keď jej medziročná miera klesla na 6 % (podrobnejšie sme tieto údaje komentovali tu https://bit.ly/CPI_Aug23_CZ). Koruna tak tento týždeň niekoľkokrát testovala úroveň 24,60 CZK/EUR. Naposledy bola takto slabá v októbri minulého roka. V samom závere týždňa sa jej kurz pohyboval okolo 24,50 CZK/EUR.

Autor: Jan Vejmělek

Zdroj: Komerční banka, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist